Barrelhouse

Project Info

Project Description

 

Bluesband uit Haarlem die is uitgroeit tot een zeer succesvolle en gewaardeerde live-act met gezichtsbepalende zangeres Tineke Schoemaker. Na 40 jaar club optredens, festivals (Noth Sea Jazz Festival, Rhythm ‘n’ Blues Night Groningen, Peer Blues Fetival, Blue Balls Luzern, Crossing Border Moulin Blues, Jazzkaar Talinn enz.), twee tournee’s met Albert Collins en voorprogramma’s zoals bij BB King in Frankfurt heeft Barrelhouse nog altijd dezelfde energie, intimiteit en vitaliteit als bij dat eerste optreden. Op zo’n vijftien albums en een DVD vind je het resultaat van alle uitstapjes naar country, rock, folk en jazz. Het wezen van de blues is altijd de leidraad en een live optreden de maatstaf.

Barrelhouse heeft in 2017 de Edison Jazzism Publieksprijs voor het album Almost There gewonnen. De Edison Jazzism Publieksprijs is een initiatief van de Edison Stichting en het magazine Jazzism. Het is opvallend en voor Barrelhouse een buitengewone erkenning dat ze de Edison krijgen voor Almost There, een album dat niet volgens de nu gangbare methodes is opgenomen.

Barrelhouse gaat de studio in met in het hoofd de nummers die ze willen vastleggen. Ieder nummer wordt een keer, twee keer, soms een derde keer gespeeld. Altijd in z’n geheel en met z’n allen. Ook de zang van Tineke hoort daarbij. Bijzonder is dat Barrelhouse ook in de studio zonder koptelefoons speelt. De opnames krijgen daarmee de directheid, spontaniteit en timing vergelijkbaar met live.

Een prijs vanuit de platen branche voor het album Almost There, dat tegen de trend van de gangbare opname technieken is opgenomen, geeft Barrelhouse extra voldoening en is een extra erkenning in hun ruim veertigjarig bestaan.